In 1827 schonk Maria Clara een Monstrans en in 1832 een Kelk aan de katholieke Martinuskerk in Pannerden. De kelk koste ƒ 118,50. Beide zijn vervaardigd door Antonius Hubertus Rijke te Boxmeer. Boxmeer was in die tijd een belangrijke zilver“stad” en herbergde zeker 150 zilversmeden. Pastoor Godschalk was op 17 augustus 1832 bij de overdracht van de kelk de dienstdoende geestelijke.
De Martinuskerk is met ingang van 31 oktober 2021 gesloten. Deze stukken zijn nu in bruikleen, waardoor ze te bewonderen zijn in kasteel.
Een monstrans of ostensorium is een houder, waarin de geconsacreerde hostie wordt getoond. Het is een onderdeel van het liturgisch vaatwerk in de Katholieke Kerk, de Anglicaanse Kerk, de Oudkatholieke Kerk en het Lutheranisme.
Deze monstrans heeft een ovale voet met omslingerde parellijst, op de welving een omwikkelde laurierkrans. Bij de overgang voet-stam zien we palmetten en een parelrand. De ronde stam is versierd met cherubs en festoenen. Het bovendeel steunt op een volutenconsole met een gevleugeld engelenkopje onder een eierlijst. Aan de voluten hangen druiventrosguirlandes. Links en rechts van de lunula zien we twee Korinthische zuilen en twee pilasters met cherubs. Verder zien we onder de lunula gevleugelde engelenkopjes en bovenaan de Geestesduif in een stralenkrans, daarboven het Alziend Oog in een stralenkrans. De monstrans wordt bekroond door vier bladwerkbeugels bekroond door een pijnappel. Op de zijden zijn brandende fakkels te zien. Op de voet de inscriptie: M.C.v.B. gb. V.D. 1826 (Maria Clara van Bemmel, geboren van Delwig).
De miskelk (calix in het Latijn) is een kelk, die tot de vasa sacra (het heilig vaatwerk) van het liturgisch vaatwerk behoort.
Tijdens de eucharistieviering wordt een kelk gebruikt om de te consacreren wijn in te doen, dat na de epiclese (het gebed) tot bloed van Jezus Christus wordt. In een andere kelk worden de hosties aan de gelovigen uitgedeeld. Omdat de kelk zodoende betrokken is bij het gedeelte van de eucharistie dat als het allerheiligste wordt beschouwd, zijn de meeste kelken bijzonder rijk en liefdevol versierd.
Dit is een zilveren kelk met verguld zilveren cuppa (kom). De kelk staat op een ronde voet met gestileerd bladmotief rondom en lobben op de welving. Vaasvormige nodus met knorren aan de bovenzijde, tussen twee manchetten met gestileerd bladmotief.
Tegencuppa met knorren aan de onderzijde, daarboven een opengewerkte rand met korenaren en druivenranken. Op de voet de inscriptie: “GEGEVEN DOOR M.C. VAN BEMELL AAN DE R.C.KERK TE PANNERDEN 1832”. Meesterteken:voetrand: de letters-AHR waarboven een pijl, in rechthoekig contour (= meesterteken A.H. Rijke).
Geef hier je reactie