Onze vrijwilligers | Kasteel Doornenburg

Bij Kasteel Doornenburg zijn veel mogelijkheden om vrijwilligerswerk te doen. Voor ieders belangstelling of talent hebben of vinden we een plek binnen de verschillende groepen.

Kasteelwinkel Vacature
Als winkelmedewerker verkoop je toegangstickets tot het kasteel voor rondleidingen en bij evenementen. Je werkplek is in de kasteelwinkel waar bezoekers producten kunnen kopen.

Evenementen
De evenementengroep organiseert en ondersteunt evenementen en festivals op het kasteel in samenwerking met andere groepen. De werkzaamheden zijn divers (van boeken van artiesten, het opbouwen van een festival tot het aanvragen van een vergunning).

Gidsen Vacature
Als gids wordt je intern opgeleid en leidt je na afronding daarvan bezoekers aan het museum rond. In reguliere rondleidingen of voor speciale groepen, bijvoorbeeld basisschoolleerlingen.

PR en communicatie
De pr-groep verzorgt de marketing en communicatie van het kasteel. Website, social media, persberichten, nieuwsbrieven etc.

Groen en klussen
De groen-klus groep zorgt er voor dat het kasteel en al het aanwezige groen goed onderhouden wordt. Ook is er een kruidentuin en zijn er diverse fruitbomen die onderhouden moeten worden.

Museum Vacature

De museale groep houdt zich bezig met het samenstellen van exposities en onder meer collectiebeheer.

Cultureel
De culturele groep maakt jaarlijks een cultureel programma bestaande uit diverse concerten.

Garnizoen

Deze groep bestaat uit re-enactors die elke derde zondag van de maand op het kasteel oefenen in onder meer zwaardvechten en boogschieten. 

Wil je vrijwilligerswerk in of om het kasteel doen en staat jouw talent er niet bij? We gaan graag met je in gesprek. Meld je hier aan.

Onze vrijwilligers

Ons kasteel bestaat niet alleen uit stenen. Het kloppend hart wordt gevormd door een grote groep vrijwilligers waar we heel blij mee zijn!

De vrijwilligers werken voor de schermen, achter de schermen en in het groen… Het kasteel kan niet bestaan zonder deze betrokken vrijwilligers die zich belangeloos inzetten.

Wil je zelf vrijwilliger van het kasteel worden? Dat kan! Je kunt je aansluiten bij verschillende vrijwilligersgroepen van gidsen tot evenementenorganisatoren, van groen-onderhoud tot aan culturele werkgroep, van PR-groep tot aan de Doornenburg Garnizoen.

Heb je interesse om vrijwilliger bij het kasteel te worden stuur dan een mail naar coordinator@kasteeldoornenburg.nl of vul ons aanmeldformulier direct in.

Awesome Image
Awesome Image

Awesome Image

Waarom? Omdat ik verhalen vertellen geweldig vindt en toen de kans kwam om gids te worden heb ik die met beide handen gepakt!

 

Geschiedenis heeft mij altijd al geboeid en vooral dat ik nu over een kasteel mag vertellen is helemaal geweldig. Ik vind vooral kinderen ons kasteel laten zien het leukste dat er is. Ik geniet zo ontzettend van hun opmerkingen en verwondering.

 

Ook na 18 jaar rondleiden is het nog steeds een feestje voor mijzelf en ik hoop ook voor de bezoekers. Ik hoop dat ze door mijn verhaal zich kunnen voorstellen hoe het was om in een kasteel te wonen.

En als je al zolang gids bent rol je vanzelf in de andere vrijwilligers functies. En ook dat is geweldig en verdiepend om te doen. Ik zeg altijd: als de dag komt dat ik denk, bah ik moet weer naar het kasteel houdt ik er meteen mee op. Die dag heb ik na 18 jaar nog steeds niet gehad en ik hoop natuurlijk dat ik die nooit meemaak! Groetjes Vera Veldkamp

Kasteel Doornenburg, vanuit mijn vorige huis konden we het vanuit het bovenste kamerraam zien liggen.
 
Ik heb het altijd een rustpunt gevonden in ons dorp en er vele ommetjes omheen gemaakt met onze hond.
 
Sinds 5 jaar mag ik als vrijwilliger deel uitmaken van het bestuur.
Met mijn achtergrond in zowel de veehouderij als toerisme heeft deze plek en de mensen mijn belangstelling en hoop ik dat ik kan bijdragen. Ik geniet erg van de Voorburcht een prachtige plek met een bijzonder mooie akoestiek!

Bijna geen enkel kasteel heeft dat; een plek waar het Garnizoen, ook heel bijzonder dat we dat hebben, kan trainen en waar je met de hele familie kunt zijn. Naar een concert luisteren of horen hoe het was om hier vroeger te leven. Het Kasteel ademt de eenvoud van de middeleeuwen.
 
Kortom een bijzondere omgeving met vele vrijwilligers die steeds zorgen dat het er “kas” bijligt en die maar wat graag hun verhalen willen vertellen!
 
Groetjes Nanke den Daas
 
 

 

 

3 jaar geleden vroeg een gids, die ik een beetje kende van de hondjes, of ik zin had om gids te worden. Het antiquariaat dat ik runde was net een week daarvoor opgeheven. Ik stelde een snelle opleiding voor, zette de vaart er in en deed tijdens aanvullende cursussen ideeën op voor onder meer interactieve rondleidingen.

 

Tijdens een rondleiding wijs ik gasten vaak op de middeleeuwse kruidentuin. Toen mijn vriendin Catharien me vroeg om op de vrijdagochtend daar te komen helpen, bedacht ik me geen moment.

Met plezier kruip ik nu onder de meidoorn door om onkruid te trekken, houd de bakken schoon, hark en schoffel. om de tuin te laten bloeien en er goed uit te laten zien zoals dat in de middeleeuwen ook gebeurde.

 

Het is een aardige combinatie van elkaar inspireren en doen.

Groetjes Lidewijde van Rijn

Ik ben deels opgegroeid op een tot boerderij omgebouwde middeleeuwse burcht in de Achterhoek. Als klein meisje was ik daar al gefascineerd door oude voorwerpen uit de grond en kwam ik graag op Kasteel Doornenburg.

 

Ik was gek van de serie Floris en de middeleeuwen in het algemeen. Uiteindelijk ben ik blijven plakken als ridder bij de voorlopers van het Doornenburgs Garnizoen.

Een van mijn zwaarden is gesigneerd door Rutger Hauer toen hij terugkeerde naar De Doornenburg en ik hem als ridder te paard mocht verwelkomen. Die pronkt nu als een mooie herinnering in de woonkamer.

Mijn harnas heb ik langzaam bij elkaar gespaard en op slagvelden test ik deze graag uit. Samen met het Doornenburgs Garnizoen worden reizen door heel Nederland en daarbuiten gemaakt om deel te nemen aan middeleeuwse evenementen. Op deze evenementen maak ik graag een
babbeltje met andere re-enactors, standhouders en bezoekers.

 

Het Doornenburgs Garnizoen betrekt mensen interactief bij activiteiten zoals zwaardvechten en boogschieten. Natuurlijk wordt Kasteel Doornenburg daarbij gepromoot. Een ridder worden was stiekem een kinderdroom waarvan ik nu kan zeggen dat ik deze op Kasteel Doornenburg heb verwezenlijk. Groetjes Dewy Spijker

Vanaf mijn studie groeide mijn interesse voor monumenten en kastelen. Kasteel Doornenburg ligt in mijn achtertuin. Het was dan ook fijn om in mei 2016 lid van het bestuur te worden. Echter, nooit verwacht dat mij vrij snel daarna de kans werd geboden om de voorzittershamer over te nemen.

 

Als vrijwilliger kan ik mijn kennis en ervaring gebruiken om het kasteel voor de komende generatie te behouden. Dit jaar komt er veel op ons af. Een verbouwing, restauratie en niet te vergeten de coronaperiode. Dat betekent voor mij ook naar de lange termijn kijken.

 

Ik leer veel van dit vrijwilligerswerk, als bestuurslid krijg je echt met alles te maken. Het kasteel is een organisatie op zich. Met zo veel verschillende activiteiten, van pianoconcerten tot middeleeuwse vechtpartijen en van museum tot evenemententerrein. De voorzitter van Kasteel Doornenburg staat er niet alleen voor.

 

Ik vind het ontzettend leuk om te mogen werken met een grote schare trouwe en lieve vrijwilligers. Daarvan kunnen we er overigens altijd meer gebruiken, er is altijd wel een klus te vinden.

Menno Tillema, voorzitter

In 2012 werd aan de leden van knotploeg Roswaard gevraagd wie mee wilde werken aan en kruidentuin. Dit leek me wel wat. De tuin, gelegen aan de Linge, was netjes aangelegd met perken omrand door een buxushaagje. Bij de planten stonden bordjes van leisteen met daarop de naam van het kruid. Maar goed ook, want mijn kennis van kruiden was minimaal.

 

Iedere vrijdagmorgen ga ik met plezier naar het kasteel. Onderling klikt het gewoon goed. Het blijft niet alleen bij het onderhoud van de tuin. Vooral in de winterdag zijn er klusjes in het kasteel die gedaan moesten worden. Stoelen van de bovenste zolder naar beneden en terug, alle meubelstukken in de boenwas zetten enzovoorts, maar het mooiste is toch werken in de kruidentuin.

 

In de loop der jaren groeiden sommige kruiden zo hard dat ze anderen verstikten. Ook de buxusmot konden we niet tegenhouden. Na een bezoek aan de kruidentuin van het Openluchtmuseum en de dr. Vogeltuinen, wisten we hoe we onze kruidentuin zodanig konden inrichten dat het onderhoud te behappen was.

 

We wilden de kruidentuin inrichten op grond van de oude Humorenleer, maar dit bleek toch te hoog gegrepen.

 

Dan maar een tuin zoals die in opdracht van Karel de Grote bij al zijn kastelen en buitenverblijven moest worden aangelegd. Dit kwam in de buurt van wat we wilden, maar waar laten we 80 verschillende kruiden en planten in onze tuin. Gelukkig was er een Duitse monnik, Wallefried Strabo, die uit de lijst van Karel de Grote, 24 kruiden in dichtvorm in het Latijns beschreven heeft. Deze gedichten zijn later weer vertaald in het Nederlands. De kruidentuin is nu opgedeeld in 24 verschillende bakken. In iedere bak staat een kruid dat beschreven is op een paneeltje. Verder staat er midden in de kruidentuin een groot “kruidenboek” waarin de geschiedenis van een middeleeuwse tuin beschreven is.

 

Door deelname aan de wedstrijd Kern met Pit in 2018 en 2019 hadden we ons een tijdslimiet opgelegd. Het project moest namelijk voor 1 januari 2020 klaar zijn. Bovendien hebben we met de beloning van € 1.000,- per jaar de kosten wat kunnen drukken.

 

Door de geweldige inzet van de gehele groen- en klusgroep hebben we in 2 jaar de kruidentuin omgetoverd in een uniek stukje Doornenburg dat geheel in de stijl van het kasteel ‘het verleden naar het heden brengt’. De kruidentuin is het hele jaar vrij toegankelijk en bovendien zeer leerzaam. Geniet ervan! Groetjes Harry Drost

In 2014 kwam ik via mijn schoonzus in aanraking met kasteel Doornenburg. Het was meteen raak!

 

Altijd al erg geïnteresseerd in geschiedenis en hier viel alles op z’n plaats. Met een ervaring van 40 jaar in het onderwijs is het nog steeds heerlijk om met groepen door het kasteel te trekken. Vooral door op een interactieve manier mensen nieuwsgierig maken naar de verhalen die bij ons kasteel horen.

 

Naast gids ben ik lid/voorzitter van de museale commissie. Deze commissie is verantwoordelijk voor de totale collectie in het kasteel en verzorgt regelmatig tentoonstellingen.

 

Het is geweldig om op deze manier een steentje te kunnen bijdragen aan het instant houden van dit prachtige stukje erfgoed.
Groetjes Ruud van der Veer

Door mijn nichtje kwam ik in aanraking met de toenmalige beheerders Erik en Ria, zij zochten gidsen voor de rondleidingen. Dit was in 2004. Ria vertelde vol enthousiasme over de functie gids in kasteel Doornenburg. Dat leek mij wel wat…altijd in geschiedenis geïnteresseerd en nu mag ik prachtige verhalen vertellen dat sprak me wel aan. En zo begon mijn ‘carrière’ als gids. 


Rondleidingen met volwassenen, families, leerlingen van
basisscholen….. als gids is het ontzettend leuk als bezoekers het kasteel verlaten met een extra ‘weetje’ van ons kasteel. Ik raakte dus meteen al besmet met het ‘kasteelvirus’. 


Naast het gids zijn ben ik nu vooral aan het coördineren. Als coördinator van de werkgroep gidsen/winkel-kassamedewerkers/suppoosten ben ik veelal achter de schermen bezig om dit mooie kasteel te behouden voor de toekomstige generaties. Ik hoop dit nog vele jaren te mogen doen!


Met kasteelse groet,
Marieke Peperkamp-Scholten.

De afgelopen 5 jaar ben ik vrijwilliger. Begonnen bij de PR commissie en op dit moment webmaster. Ik ben een redelijk onzichtbare vrijwilliger, omdat alle werkzaamheden vanuit huis gebeuren. Dat neemt niet weg dat ik toch vaak het kasteel bezoek. Voor een hapje, drankje of een evenement. Het is te hopen dat we de corona crisis snel achter ons kunnen laten zodat ook weer evenementen plaats kunnen vinden. Ik vind het mooi dat ik ook een steentje kan bijdragen aan de parel van Lingewaard, kasteel Doornenburg.

 

Als geboren en getogen Doornenburger zit trots zijn op ons kasteel in de genen. Sinds 2008 woon ik met mijn gezin aan de van Heekstraat, en zie elke dag het kasteel vanuit ons huis en ik kan u vertellen, dat verveelt nooit. Het is en blijft prachtige locatie waar je veel over de middeleeuwen kunt leren tijdens een rondleiding of om lekker op het terras te zitten van de herberg. Het is ook een uniek decor voor feesten, concerten en evenementen.

 

Als je op het kasteel bent voel je de geschiedenis.

Het is een gebouw dat we moeten koesteren, waar we samen goed mee bezig zijn!

 

Groetjes Martijn Claassen

In mijn vroege jeugd was ik regelmatig te vinden in de ruïne van het eveneens door oorlogsgeweld geteisterde kasteel Ammersoyen. Op enig moment ontmoette ik ‘n man uit een regionaal bekend schildersgeslacht die als vrijwilliger de houten luiken van kasteel Doornenburg nog heeft voorzien van heroïsch gekleurde rood-wit banen. Dat bracht me – in de Herberg – aan de sollicitatietafel van Marieke en Gera. Collega en coupeuse Riet leidde mij vervolgens op tot gids en ze maakte óók nog een prachtig Middeleeuws kostuum voor me.

 

Tijdens de Kersvakantie komen er traditiegetrouw veel jonge ouders, al dan niet met Opa, Oma en de kleinkinderen, naar ons familiekasteel. Op deze prachtige Bechstein vleugel speel ik dan, afgewisseld door Veluwse waldhoornblazers, stemmige Kerstliederen.

 

De interactie met kasteelbezoekers uit alle windrichtingen ervaar ik nog altijd als een boeiende en inspirerende invulling van mijn inmiddels ruim bemeten vrije tijd.

 

Groetjes Sil van Horen