Kasteel Doornenburg kan niet bestaan zonder haar betrokken vrijwilligers. Wil jezelf vrijwilliger van het kasteel worden dan kan dat. Het kasteel kent verschillende vrijwilligersgroepen van gidsen tot evenementenorganisatoren, van groen-onderhoud tot aan culturele werkgroep, van PR-groep tot aan de Doornenburg Garnizoen.  Hieronder staan korte beschrijvingen van de verschillende werkgroepen.

Mocht je interesse hebben om vrijwilliger bij het kasteel te worden stuur dan een mail naar coordinator@kasteeldoornenburg.nl. Vrijwilligers van het kasteel mogen activiteiten van het kasteel op vertoon van de vrijwilligerspas gratis bezoeken en ontvangen korting op de huur van het kasteel. Daarnaast kunnen zij kiezen om gebruik te maken van een vrijwilligersvergoeding onder bepaalde voorwaarden.

De kassamedewerkers
Als kassamedewerker verkoop je toegangstickets tot het kasteel voor rondleidingen en bij evenementen. Ook is er een kasteelwinkel waar bezoekers producten kunnen kopen.

De evenementengroep
De evenementengroep organiseert en ondersteunt evenementen en festivals op het kasteel. De werkzaamheden zijn divers (van boeken van artiesten, het opbouwen van een festival tot het aanvragen van een vergunning) en daar waar kan werk je samen met de andere groepen van het kasteel.

De gidsen
Als gids wordt je intern opgeleid en leidt je na afronding daarvan bezoekers aan het museum rond.

De pr-groep
De pr-groep verzorgt de marketing en communicatie van het kasteel.

De groen-groep
De groen-groep zorgt er voor dat het kasteel en al het aanwezige groen goed onderhouden wordt. Ook is er een kruidentuin en zijn er diverse fruitbomen die onderhouden moeten worden.

Museale groep
De museale groep houdt zich bezig met het samenstellen van exposities en onder meer collectiebeheer.

Culturele groep
De culturele groep maakt jaarlijks een cultureel programma bestaande uit diverse concerten.

De ambachten
Als je een ambacht beoefent en je zin hebt om regelmatig bij activiteiten op het kasteel te staan dan is deze groep iets voor jou.

Doornenburgs Garnizoen
Deze groep bestaat uit re-enactors die elke derde zondag van de maand op het kasteel oefenen in onder meer zwaardvechten en boogschieten. Leden komen uit heel Nederland. Lid worden van het Garnizoen vergt een bepaalde investering in kleding en wapenuitrusting. Het kasteel heeft zelf ook een aantal spullen die je kunt gebruiken als je een keer mee wilt doen om te kijken of dit iets voor jou is.