DOORNENBURG – Sophia van Bylandt is terug op Kasteel Doornenburg. De in 1430 geboren kasteelbewoonster wordt dit jaar met een tentoonstelling onder de aandacht gebracht. Pronkstuk zijn originele magescheiden met zegels uit de 15e eeuw die de scheiding van de ouderlijke boedel van Johan van Bylandt heeft vastgelegd. De tentoonstelling is een initiatief van studenten van de Radboud Universiteit.

Kasteel Doornenburg heeft een permanente tentoonstelling over de geschiedenis van het kasteel. Van het Magische zegel van Doornenburg uit de 15e eeuw tot de familie Van Heek die veel heeft betekent voor de instandhouding van het kasteel. In deze tentoonstelling maakt Sophia van Bylandt er dit jaar ook onderdeel van uit. De magescheiden zijn in eigendom van De Doornenburg.

De museale commissie heeft de studenten in hun stageproject begeleid. Volgens de commissie is het resultaat een waardevol onderdeel van de tentoonstelling.
Sophia was een bijzondere vrouw die in 1449 huwde met Reynalt van Homoet de heer van Doorwerth. Kort daarna moest zij zich als jonge weduwe met drie kinderen zien te redden in een tijd waarin Kleefse troepen heel Gelderland veroverd hadden. Uiteindelijk wist zij, naast het recht op kasteel Doornenburg, ook nog het recht op twee andere kastelen te verwerven.

De tentoonstelling is te bezoeken tijdens een reguliere rondleiding.