Bij een verbouwing gaan bij museale vrijwilligers de alarmbellen meteen rinkelen. Stof en mogelijke lekkages zijn funest voor historisch en kwetsbaar materiaal.

Op de bovenverdieping wordt het interieur verbouwd tot een  bed en breakfast. Beneden is de statige koffiekamer gevestigd die vanwege de coronacrisis  tot nader bericht is gesloten. Gasten kunnen zich straks onder genot van koffie met gebak  drankje of lunch weer wanen in  de rijke geschiedenis van Kasteel Doornenburg.

Pronkstuk is de gerestaureerde schouw uit 1660. Om alle risico van schade  te voorkomen is het schilderij opgeslagen in de regentenkamer.  

Het is een werk van de bekende schilder Alexander Verheul die de dood van Jacob van Arteveld verbeeldt. Bijgenaamd de Wijze man (±1290-1345) was hij een Vlaams volksleider en staatsman. Hij behoorde als lakenkoopman, makelaar en bezitter van uitgestrekte eigendommen tot de gegoede burgerij in Gent. Op 24 juli 1345 werd van Arteveld te midden van een volksoploop met een bijl vermoord.

Jacob van Arteveld en de middeleeuwse stad Gent heeft echter niets te maken met de geschiedenis van De Doornenburg. Het schilderij is de eervolle vervanging van de vlucht  van Gijsbrecht van Amstel uit het brandende Amsterdam.  Het schilderij is tijdens de Tweede Wereldoorlog verloren gegaan.

Samen met het schilderij boven de schouw zijn nog twee schilderijen  in veiligheid gesteld, in bruikleen van de parochie Doornenburg. Het zijn Sophia Terwindt  en haar man Wilhelm van Heukelum.

In 1999 is de schouw gerestaureerd

Op Facebook een fotoverslag