Ster acteur Rutger Hauer is op 19 augustus aanwezig geweest tijdens de première van een nooit uitgezonden aflevering van Floris en documentaire over het “verhaal achter de serie Floris”.

  Zijn rol als Floris van Rosemond in de gelijknamige serie Floris betekende voor Rutger Hauer zijn doorbraak als bekend acteur. De serie, geregisseerd door Paul Verhoeven, werd in 1969 uitgezonden door de NTS en is grotendeels opgenomen bij kasteel Doornenburg te Doornenburg. Een serie die nog steeds in het geheugen zit van velen.
  Destijds zijn twaalf afleveringen uitgezonden. De nooit uitgezonden dertiende aflevering “Het Gericht” is als ruw materiaal opgedoken, alsnog afgemonteerd en zal na bijna vijftig jaar voor het eerst worden vertoond. Om de losse beeldfragmenten als een aflevering te maken is het materiaal aangevuld met zwart-wit tekeningen van de tekenaar Gerrit Stapel. Gerrit Stapel heeft destijds samen met Gerard Soeteman diverse verhalen in stripvorm gemaakt. 

  In de serie beleven hoofdrolspelers Floris en zijn metgezel Sindala diverse avonturen in het toenmalige Gelre. Er zijn destijds twaalf zwart-wit afleveringen uitgezonden (en diverse keren herhaald). Om verschillende redenen is de dertiende aflevering nooit afgemonteerd. De originele banden met fragmenten van de 13e aflevering bevonden zich in het persoonlijke archief van de schrijver van de serie Gerard Soeteman. Paul van den Heuvel van het MediaDrome Nijmegen (productie) in samenwerking met Piet Dirkx en Frank Dirkx (montage) , Cinema doc (digitalisering), Nijmegen Blijft in Beeld (preproductie) en de Unit hebben dit unieke materiaal alsnog omgezet tot een volwaardige aflevering. Daarnaast is een documentaire van de serie gemaakt van bestaand en nieuw materiaal. In de documentaire geven Gerard Soeteman en Paul Verhoeven uitleg over de totstandkoming van de serie. Deze beelden zijn in 1998 opgenomen. De duur van de Florisaflevering is ongeveer 15 minuten en de duur van de documentaire is ongeveer 40 minuten.

  Kijk in de agenda wanneer de 13e aflevering Floris : Het Gericht wordt vertoond en het is noodzakelijk om te reserveren. De data zijn 15 en 22 januari. Beide dagen is om 14.00 uur ook een rondleiding. Wellicht een mooie combinatie !

  Foto: Collectie Stichting Hebbes & Houwes

  1 2 3 4 5 6
  Visit Us On FacebookVisit Us On TwitterVisit Us On InstagramVisit Us On YoutubeVisit Us On Linkedin