Restaureren van de inboedel

Restaureren van de inboedel

In de Herberg wachten vrijwilligers van de Museale werkgroep met spanning op de restaurateur. Hij komt vier eiken bolpoten, een notenhouten torsstoel en een Gotische kist terugbrengen. Het begin is er, verzucht Ruud van der Veer. Het begin van een omvangrijke en kostbare klus. Het verlanglijstje is lang.

Tijdens het wachten denkt de werkgroep na over  de eerste restauratie. Er moet nog écht veel gebeuren, weten ze. Van de kroonluchter is een lamp stuk, wordt zijdelings  opgemerkt. In het kasteel is defecte lampen vervangen voor de technische mensen een terugkerende klus, zegt Gera Veldkamp, lid van de werkgroep en de langst werkende gids.  Maar ook schilderijen vragen aandacht, is het oordeel van de werkgroep. De schilderijen met Sophia Terwindt (1830-1899) en Wilhelm van Heukelum (1857-1922) volgen de discussie. Het echtpaar heeft eigenlijk niets te maken heeft met de geschiedenis van het kasteel, maar toch.

De schilderijen, in bruikleen van de Sint Martinus parochie Doornenburg, maken onderdeel van de circa 25 schilderijen die het kasteel sieren.  De gehele collectie vraagt echter  de hand van een restaurateur. Niet meegerekend de opgeslagen schilderijen in het depot.

Bezit

Het waardevolle bezit van De Doornenburg is niet in geld uit te drukken, legt Herman Bronkhorst uit. Er zijn spullen in bruikleen en in eigendom, waarvan een deel een emotionele waarde heeft. De gerestaureerde meubels, maar ook het overgrote deel kunst en attributen, zijn in vele jaren aangekocht door wijlen Jan Alexander van Heek. Zoon van de Twentse katoenindustrieel Jan Herman van Heek, die na de oorlog het verwoeste kasteel met eigen kapitaal heeft laten herbouwen.

Budget

Restaurateur Michel van den Ent is gearriveerd. De eiken buffetkast waar één bolpoot ontbrak, is samengesteld, zo legt hij uit. De gotische kist heeft meer historische waarde. Hij vermoedt dat de meubel stamt uit de 16e eeuw. De werkgroep reageert opgetogen. De buffetkast staat weer op 4 poten . Van der Veer draagt in zijn handen de steen, die naar zijn weten de kast ruim 10 jaar in balans heeft gehouden.

De werkgroep bezint zich samen met het bestuur wat er in 2019 op het programma komt te staan. Stukje voor beetje gaan ze aan de slag legt Van der Veer uit. “Het geld moet er wel zijn.’’De eerste stap heeft het bestuur sowieso gezet. De gerestaureerde meubels staan weer in volle glorie te pronken in de Regentenkamer, voorheen de werkkamer van Jan Alexander van Heek.

Kasteel Doornenburg opent op 1 juni weer haar deuren

In lijn met het landelijk beleid inzake het coronavirus volgt Kasteel Doornenburg de richtlijnen van de overheid. Dit betekent dat Kasteel Doornenburg tot nader order de deuren moet sluiten. Het spijt ons u niet te kunnen verwelkomen en we hopen snel de poorten weer voor u te openen. Wanneer dat zal zijn communiceren wij via deze website en onze sociale media kanalen.