Museum Kasteel Doornenburg krijgt 18e eeuws schilderij

Museum Kasteel Doornenburg krijgt 18e eeuws schilderij

Op 21 juni 2021 ontving kasteel Doornenburg een 18e eeuws geschilderd portret uit handen van de familie Helmich. Het schilderij behoorde ooit tot de collectie portretten die de muren van de Havezate huis Baak sierden. Volgens overlevering is de afgebeelde persoon Gerardus Wilhelmus Josephus van de Heijden, een der voorvaderen uit dat geslacht.

De familie Van der Heijden hadden huis Baak vanaf 1691 meer dan 150 jaar lang in bezit. Via huwelijk en vererving werd het vervolgens bezit van leden uit het adelijke geslacht Van Middachten en vervolgens, vanaf 1890, het patriciër geslacht Helmich.

Bijzonder is dat in beide overdrachten van huis Baak, nagenoeg alle in dat huis hangende voorouderlijke portretten van de Van der Heijdens bleven hangen. Portretten van zo’n vijf generaties. Toen de familie Helmich huis Baak uiteindelijk in 1956 verkocht, werden die portretten niet mee verkocht. Een aantal sierden nog een aantal jaren de muren van het huis van de rechtsgeleerde Dr. Mr. W.B. Helmich en overigen werden verdeeld onder familieleden.

Een aantal uit die collectie portretten vonden na een aantal jaren wel weer een gezamenlijk ‘thuis’ en hangen nu aan de muren van museum kasteel Doornenburg. We kunnen het kasteel inderdaad hun thuis noemen want het kasteel was vijf generaties lang in het bezit van dat geslacht. Het portret van Gerardus Wilhelmus Josephus van der Heijden gaat deel uitmaken van de al in het kasteel getoonde collectie portretten.

Het schilderij werd in het begin van de 18e eeuw te Den Haag geschilderd door Johannes Vollens senior en toont de jeugdige Gerardus wilhelmus Josephus van der Heijden in een zwart harnas. Mogelijk ten tijde dat hij in dienst trad van het Staatse leger. Het is binnenkort te bewonderen in de museale ruimten van kasteel Doornenburg.

Kasteel Doornenburg opent op 1 juni weer haar deuren

In lijn met het landelijk beleid inzake het coronavirus volgt Kasteel Doornenburg de richtlijnen van de overheid. Dit betekent dat Kasteel Doornenburg tot nader order de deuren moet sluiten. Het spijt ons u niet te kunnen verwelkomen en we hopen snel de poorten weer voor u te openen. Wanneer dat zal zijn communiceren wij via deze website en onze sociale media kanalen.