Kasteel Doornenburg start groot onderhoud en verbouwing

Kasteel Doornenburg start groot onderhoud en verbouwing

DOORNENBURG – Bouwhekken en containers hebben bezit genomen van Kasteel Doornenburg. Een teken dat het jaar van groot onderhoud en verbouwing van start is gegaan. Naar verwachting is de laatste klus rond de jaarwisseling afgerond.

Een megaklus die niet aan het oog van de bezoeker onttrokken kan worden, zegt voorzitter Menno Tillema. “Wij doen er alles aan om onze gasten toch zo veel mogelijk van het kasteel te kunnen laten genieten. Maar het is noodzakelijk. Wij zijn het aan onze volgende generatie verplicht om De Doornenburg als rijksmonument goed te onderhouden. Dat vraagt om de zoveel tijd groot onderhoud. Ook de exploitatie is van belang. Daarom komt er een bed & breakfast. ”

Dijkhof Bouw uit Klarenbeek begint eind deze maand met de ingrijpende verbouwing van de woning, de verdieping van het bouwhuis en de veeschuur. Eerst is de woning aan de beurt. Beneden wordt de woning aangepast. De eerste verdieping wordt verbouwd tot een bed & breakfast met 5 kamers. De uitwerking van de plannen en de begeleiding van de uitvoering wordt door GAJ | VBW Architecten uit Arnhem uitgevoerd.

De hoofdburcht wordt ook onder handen genomen. Het buitenschilderwerk is aan de beurt. De luiken, kozijnen, glas-in-lood en het metselwerk worden hersteld.

Kasteel Doornenburg is een toeristische trekpleister. Er worden talrijke evenementen georganiseerd. Een museale werkgroep waakt over het cultureel erfgoed. Wekelijks wordt het groen door een groep vrijwilligers onderhouden. En dat vraagt om een goede huisvesting, zegt voorzitter Tillema: “Al die vrijwilligers komen samen op het kasteel. Voor extern, onderling overleg, of gewoon voor de gezelligheid. Vrijdags zijn hier altijd vrijwilligers te vinden.” Tijdens de bouw zullen de activiteiten op het kasteel, zoals de rondleidingen, daghoreca, feesten en partijen zoveel mogelijk doorgang vinden; zodanig dat de bezoeker zo min mogelijk hinder ondervindt.

Waar boerin Annie Derksen vroeger haar domein had, wordt de veeschuur verbouwd tot bezoekersruimte, kassa, winkel, kantoor en vergaderruimte voor de organisatie. Als laatste komt in november het herstel van bruggen aan de beurt.

De werkzaamheden zijn mogelijk gemaakt door de Provincie Gelderland, Rijksoverheid, stichting Alexander van Heek, eigen middelen kasteel en de initiatiefnemers van B&B. Verder kan het kasteel rekenen op draagvlak en hulp vanuit de gemeente Lingewaard.

—————————————————————————————————————————–

Noot voor de redactie: voor meer informatie neem contact op met Menno Tillema 0651964646 of Maaike Kool 0612113384

Foto’s: Sjaak Veldkamp

Kasteel Doornenburg opent op 1 juni weer haar deuren

In lijn met het landelijk beleid inzake het coronavirus volgt Kasteel Doornenburg de richtlijnen van de overheid. Dit betekent dat Kasteel Doornenburg tot nader order de deuren moet sluiten. Het spijt ons u niet te kunnen verwelkomen en we hopen snel de poorten weer voor u te openen. Wanneer dat zal zijn communiceren wij via deze website en onze sociale media kanalen.