Kasteel Doornenburg klaar voor de volgende generatie

Kasteel Doornenburg klaar voor de volgende generatie

Twee jaar lang heeft Kasteel Doornenburg haar historische plaats moeten delen met een stevige verbouwing en restauratie. Een uitdagende periode die veel van ons heeft gevraagd, zei kasteelvoorzitter Menno Tillema tijdens de feestelijke afronding van de restauratie, B&B en boerderijschuur die verantwoord is aangepast tot kassa, winkel en vrijwilligersruimte. “Het resultaat mag er zijn. Het kasteel is gerenoveerd en staat er voor de komende jaren goed bij.” Theatergroep Mest kreeg de genodigden op theatrale wijze in middeleeuwse sferen.

Een kasteel beheren is geen sinecure. Stichting tot Behoud van den Doornenburg heeft diverse geldschieters er van weten te overtuigen dat het tijd was om aan de volgende generatie te denken.
Het kasteel wordt beheerd door een particuliere stichting. En dat is geen sinecure, weet ook de penningmeester. Het bestuur heeft diverse geldschieters enthousiast gemaakt.

Het ambitieuze plan voor een grondige opknapbeurt steeg in 2017 uit de middeleeuwse krochten van Kasteel Doornenburg. “Ook hadden we een betere plek voor ogen voor de ontvangst van onze bezoekers, een kasteelwinkel en een plek voor onze vrijwilligers.” Met mede als doel de exploitatie van Kasteel Doornenburg te versterken, zei de voorzitter. De financiering was een uitdaging. Zonder hulp konden niet eens de luiken van de hoofdburcht worden geschilderd. Tillema noemde de provincie, de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, stichting Alexander van Heek, gemeente Lingewaard en het Restauratiefonds in zijn dankwoord. Naar verwacht worden eind dit jaar beide houten bruggen opgeknapt.

Op de feestelijke middag werd tevens herdacht dat 85 jaar geleden Herman van Heek het vervallen kasteel heeft gekocht en heeft ondergebracht bij Stichting Tot behoud van Den Doornenburg. Aankoopbedrag 16.500 gulden. De stichting heeft het eind jaren dertig wel moeten restaureren en na de oorlogsverwoesting opnieuw moeten herstellen.

Kasteel Doornenburg opent op 1 juni weer haar deuren

In lijn met het landelijk beleid inzake het coronavirus volgt Kasteel Doornenburg de richtlijnen van de overheid. Dit betekent dat Kasteel Doornenburg tot nader order de deuren moet sluiten. Het spijt ons u niet te kunnen verwelkomen en we hopen snel de poorten weer voor u te openen. Wanneer dat zal zijn communiceren wij via deze website en onze sociale media kanalen.