Kasteel Doornenburg

Het kasteel

Het Kasteel

Logo.01In de uiterste uithoek van de Over Betuwe splitsen de Rijn en de Waal zich. Juist op deze plek staat De Doornenburg. Dit robuuste middeleeuwse kasteel bestaat uit een hoofd- en voorburcht die met elkaar verbonden zijn door een houten brug.

De hoofdburcht is een blokvormig gebouw, omgeven door een gracht. De burcht telt 9 woon- en verblijfsruimtes. De ridderzaal en overwelfde kelders zijn typerend voor de middeleeuwse architectuur. Om het kasteel ligt ruim 8 hectare agrarische grond, die in het kader van natuurbeheer extensief wordt beweid. De uitgestrekte voorburcht wordt wel eens de grootste en mooiste middeleeuwse voorburcht van Nederland genoemd. Achter de deuren van het poortgebouw en de stoere weermuren bevinden zich de ruime binnenplaats met rondom het binnenplein een boerderij met potstal, een kapel, een woontoren en een koffiekamer.

Onderhoud

Een monumentaal kasteel onderhouden kost veel energie en geld. De Stichting tot Behoud van den Doornenburg wil dat ook onze volgende generatie van de middeleeuwse cultuur kan genieten. De overheidsinstanties subsidiëren naar wens, maar niet toereikend om voor kasteel Doornenburg het predicaat cultuurhistorisch monument te behouden. Daarom brengen wij bij gebruik van de ruimtes een huurprijs in rekening. Tevens wordt afhankelijk van het aantal en type ruimtes een borg gevraagd.

In 1936 werd de Stichting tot Behoud van den Doornenburg opgericht door wijlen Jan van Heek. De stichting heeft tot doel de karakteristieke middeleeuwse burcht en omgeving zo goed mogelijk in stand te houden. Zij stelt het kasteel ter bezichtiging open voor het publiek en organiseert culturele activiteiten en exposities.

Vriend van Kasteel Doornenburg

Als vriend kunt u gratis deelnemen aan de reguliere rondleidingen door het kasteel en heeft u vrije toegang tot exposities. Bovendien ontvangt u korting bij de culturele evenementen. Het lidmaatschap kost jaarlijks slechts € 15,00 per persoon of € 25,- voor partners/echtpaar. Ook is het mogelijk om een eenmalig bedrag te doneren van minimaal € 250,-.

Als u vriend wil worden van ons kasteel dan kunt u een email zenden naar:

Administratie

We nemen dan zo snel mogelijk contact met u op. 

De stichting tot Behoud van den Doornenburg is een erkende ANBI instelling.

Kasteel Doornenburg opent op 1 juni weer haar deuren

In lijn met het landelijk beleid inzake het coronavirus volgt Kasteel Doornenburg de richtlijnen van de overheid. Dit betekent dat Kasteel Doornenburg tot nader order de deuren moet sluiten. Het spijt ons u niet te kunnen verwelkomen en we hopen snel de poorten weer voor u te openen. Wanneer dat zal zijn communiceren wij via deze website en onze sociale media kanalen.