Gera Veldkamp ontvangt de Floris award

Gera Veldkamp ontvangt de Floris award

Twintig jaar geleden hoorde ze dat Kasteel Doornenburg gidsen zocht. Geschiedenis prachtig, verhalen vertellen prachtig, maar zou dat iets voor mij zijn, dacht ze twijfelend. Nu is ze in het bezit van de Floris Award, de waarderingsprijs die het bestuur op de vrijwilligers dag uitreikt aan een verdienstelijke vrijwilliger. Door de gidsencoördinator Marieke Peperkamp werd achter de schermen flinke druk uitgeoefend voor de keuze van Gera Veldkamp. “Als zij het niet wordt dan kom ik niet op de vrijwilligersdag.” Het kasteelbestuur had gelukkig zelf al die keus gemaakt.

“Toen bestuurslid Nanke den Daas in haar toespraak begon over een vrijwilliger die twintig jaar op het kasteel werkzaam is, toen begon ik behoorlijk zenuwachtig te worden. Pfff, ik ken niemand anders.” Gera Veldkamp heeft zich in twintig jaar ontwikkeld als een duizendpoot. Nee, is een uitroep die niet bij haar past. Ze somt op; gids, schoolrondleiding, zet zich in voor nieuwe aanwas door aspirant gidsen te begeleiden in het leerproces, ze is de steun en toeverlaat van de gidscoördinator. Gera houdt zich bezig met het jaarlijkse Sprookjesfestival en is lid van de museale werkgroep die wekelijks bij elkaar komt. Onderwerpen zijn zoal het bewaken en onderhoud van de museale stukken en archivering. Dit jaar is de herinrichting van de Langeracktoren het speerpunt dat wordt ingericht met de expositie Tiendenkamer.

In de twintig jaar heeft Gera Veldkamp vrijwilligers zien komen en gaan en (bestuurlijke) veranderingen meegemaakt. “Nieuwkomers hebben nieuwe ideeën, maar weten niet dat we die al een keer gedaan hebben.” Aan het besluit om naast rondleidingen ook een vrije wandeling door het kasteel aan te bieden, heeft ze moeten wennen, zegt ze. “Dan ga ik voor de rondleiding. Ik vind het fijn om mensen wat te kunnen vertellen. Iets meegegeven van Kasteel Doornenburg.” En hoe lang denk je het nog te doen? “Als ik op de fiets stap met het gevoel ik moet weer naar het kasteel, dan is het meteen afgelopen. Maar die gedachte is er nog lang niet. Hoop ik.”

Kasteel Doornenburg opent op 1 juni weer haar deuren

In lijn met het landelijk beleid inzake het coronavirus volgt Kasteel Doornenburg de richtlijnen van de overheid. Dit betekent dat Kasteel Doornenburg tot nader order de deuren moet sluiten. Het spijt ons u niet te kunnen verwelkomen en we hopen snel de poorten weer voor u te openen. Wanneer dat zal zijn communiceren wij via deze website en onze sociale media kanalen.