2 juli 2019 – DOORNENBURG – Feestgangers hebben zich verspreid in de ridderzaal en de grote kelder. De sfeer is uitbundig. Zoals voor een bruiloft vaker wordt gekozen, is er ook een rondleiding. De groep luistert op zolder aandachtig naar de gids als de kasteel cateraar in de ontvangsthal brand veroorzaakt. In een mum van tijd staat de ruimte in de hens. Er is veel rook. Het brandalarm loeit. Paniek. De hoofdingang van de hoofdburcht is geblokkeerd. Bij aankomst van brandweer Doornenburg wordt door postcommandant Hans Maters de brand als snel opgeschaald naar een middelbrand. Niemand weet hoeveel mensen er binnen zijn. Kasteelbeheerder Jeroen Maat is ter plekke en informeert het bestuur.

Een prachtige scenario voor een oefening voor de brandweer, EHBO, gidsen en vrijwilligers met een BHV-opleiding. Een brand blussen en tegelijkertijd zorgdragen dat alle gasten veilig en wel naar buiten komen.

En zoals altijd bij een oefening, staan slachtoffers na afloop gewoon weer te kletsen en evalueert de brandweer hun oefening. Ook het kasteel heeft een leermoment ervaren. Het kasteel kent een verscheidenheid aan boeiende vertrekken, verbonden door spannende en smalle stenen trappen. Bij calamiteiten is een vluchtroute dan ook erg belangrijk. De evaluatie moet nog worden besproken, maar de gidsenopleiding wordt uitgebreid met kennisnemen van vluchtroutes.