Boerderij

  Logo.01Op de voorburcht van het kasteel ziet u de kasteelboerderij. De boerderij was tot en met 2015 nog in bedrijf en was daarmee de laatste kasteelboerderij in Nederland die nog functioneerde. Nabij het kasteel is een boomgaard waarin diverse oude appel- en perenrassen worden gekweekt.

  Een Ommetje Doornenburg (de struinroute) biedt u fraaie kijkjes rondom het kasteel en het fraaie Rivierengebied van de Waal, de Rijn en de Linge. Het Ommetje Doornenburg bestaat uit diverse wandelroutes (van 2 tot 7 kilometer). Op de lange route komt u ook langs Fort Pannerden.

  Boomgaard

  Aan het eind van de 19e eeuw en in het begin van de 20ste eeuw breidde de oppervlakte met hoogstamfruitbomen in Nederland sterk uit. De boomgaarden bevonden zich vooral op de zee- en rivierkleigronden. In het voorjaar bieden de bloeiende boomgaarden een mooie aanblik. U kunt dan in de Betuwe volop genieten van de prachtige bloesemtochten.

  Nabij kasteel Doornenburg ligt de oude boomgaard. In deze boomgaard zijn oude rassen terug te vinden, zoals Bellefleur, de Gravensteiner en de Notarisappel. Iedere vrucht heeft haar eigen specifieke smaak. Om de boomgaard in stand te houden zijn er enkele jaren gelden nieuwe bomen aangeplant. In de bloesemtijd, eind april, ziet de boomgaard er prachtig uit.

  Een grote deken van kleine witte blaadjes ligt dan voor het kasteel. In de akkerranden van de weilanden vindt u diverse plantensoorten. De diverse plantensoorten vormen met hun stuifmeel of nectar een perfect leefgebied voor natuurlijke vijanden van luizen, rupsen en andere plaaginsecten, zoals bijvoorbeeld bijen en sluipwespen Hierdoor wordt het gebruik van chemische middelen teruggedrongen. In en om de weilanden van het kasteel vindt u veel bijzondere kruiden. Wij verzoeken u deze kruiden niet te plukken maar te laten staan zodat al onze bezoekers hiervan kunnen genieten.

  Tijdens verbouwingswerkzaamheden in 2003 zijn bijzondere voorwerpen van archeologische waarde gevonden. Zoals de funderingen van een segmentboog, een keermuurtje en resten van oude poeren. Verder een gemetseld blok van onbekende bestemming en oorsprong en een prachtige waterput. Deze is in oude glorie opgemetseld en afgedekt met een deksel.

   

  1 2 3 4 5 6